Robi się je szybko. Kiedy się pieką, pięknie pachnie w domu. Smakują bosko. I można je na luzie przygotowywać nawet z małymi dziećmi.

Składniki (proporcje na oko):

3 banany – dość dobrze rozdrobnione, np. rozgniecione widelcem

spora szklanka płatków owsianych górskich (niekiedy płuczę je przed wrzuceniem do miski, niekiedy nie)

łyżka lub 2 roztopionego oleju kokosowego

garść rodzynek lub żurawiny

Opcjonalnie:

2 łyżki nasion chia

trochę pestek słonecznika lub ziarenek białego sezamu

Wszystkie składniki mieszamy w misce, tak, by płatki owsiane stały się kleiste. Formujemy kulki lub placuszki – np. wielkości łyżki do zupy i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min w temp. do 180 stopni – mogą być tylko lekko chrupkie, a można przyrumienić, ważne, by nie spalić rodzynek.

Już.

PS Przepis zawdzięczam chyba Oli.


Przydał Ci się ten przepis? Udostępnij go, proszę, na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top